BCA Alumni     Επικοινωνία/Γραφείο Συλλόγου   
 
 
Αρχική
BCA Alumni
Νέα
Academic Talks - Psychology Department
Σεμινάριο με θέμα: «Τουρισμός»
Αναγνώριση πτυχίου για αποφοίτους κολεγίων - ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Σεμινάρια και Ομιλίες Απριλίου 2013
Διαγωνισμός Φωτογραφίας BCA!
BCA Career Day 2013
Διαδραστικό Σεμινάριο με την Career In Progress
Κύκλος Σεμιναρίων 2013
Επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους κολεγίων
Πανεπιστημιακά (και με νόμο) τα bachelors που δίνουν τα Κολλέγια
Αναγνώριση πτυχίων κολλεγίων
Νέα δεδομένα στην αναγνώριση τίτλων σπουδών της αλλοδαπής
Παρουσίαση του Bloomberg Assessment Test στο BCA
BCA Career Day 2012
Σεμινάριο «Social Media Marketing | Η λύση στην εποχή της κρίσης»
Πιέσεις της τρόικας για τα πτυχία των κολεγίων
ΤΑ ΚΟΛΛΕΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ: 20 Ερωτήσεις – 20 Απαντήσεις
Αναγνώριση Επαγγελματικών Προσόντων από το Βρετανικό ΝΑRIC (Βρετανικό ΔΗ.ΚΑ.ΤΣΑ)
Άδεια Λειτουργίας BCA
Oμιλία του κ Michael Buzzeo , Τρίτη 22 Μαρτίου
"Η Απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου όσο αναφορά την αναγνώριση των Επαγγελματικών δικαιωμάτων."
Αναγνώριση των Ακαδημαϊκών δικαιμάτων
Σεμιναριακός Κύκλος 50 ωρών πάνω στη Γνωσιακή - Συμπεριφορική Ψυχολογία
Άδεια Ίδρυσης BCA
Ομιλία από τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Marketing
Διάλεξη με θέμα : "Word of Video, The Third Generation Word of Mouth".
O Γιώργος Κύρτσος στο BCA !
Κοπή Πίτας
Σύσταση Ομοσπονδίας των Αποφοίτων Ελληνικών Κολεγίων
Γενική Συνέλευση
BCA REUNION PARTY
Πραγματοποιήθηκε το πρώτο Reunion Party
Σεμινάριο Αναζήτησης Εργασίας σε συνεργασία με την εταιρεία CVExperts
“Αναγνώριση των Πτυχίων των Κολεγίων. Τα τελευταία νέα”
"38η ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΒCA"
Το BCA στηρίζει το πρόγραμμα συμβουλευτικής καριέρας «ΠΥΞΙΔΑ» που διοργανώνει ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Equal Society
Workshop: “Maritime management intelligent topics “
BCA Διαλέξεις
Το Shipping, Transport & Logistics Dpt διοργανώνει ομιλία του κ Μπίσσια (Ναυτικά Χρονικά), Τετάρτη 30 Μαρτίου
Ομιλίες BCA Ακαδημαϊκού Έτους 2011-2012
Ομιλία με θέμα: «Ευκαιρίες εν Μέσω Κρίσης»
Αναγνώριση των πτυχίων
Ευκαιρίες Εργασίας
Εγγραφή
Επικοινωνία/Γραφείο Συλλόγου
Book Donations
 
Αναγνώριση των Ακαδημαϊκών δικαιμάτων

TO BHMA  - 21/1/2009    
 
Δικαστήριο «αναγνώρισε» πτυχίο κολεγίου «Βόμβα» από το Διοικητικό Πρωτοδικείο που θέτει ζήτημα ισοτιμίας στο επίπεδο σπουδών ανεξάρτητα από το πού έγιναν
 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΟΤΑΤΡΙΓΚΑ
 
Νέο επεισόδιο στο σίριαλ των ιδιωτικών κολεγίων προστέθηκε χθες με την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας που θέτει θέμα αναγνώρισης από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ, πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) της ακαδημαϊκής ισότητας των πτυχίων που παρέχονται από το γαλλικό Πανεπιστήμιο Ρaris 13 σε συνεργασία με το κολέγιο Ιdef στη χώρα μας. Μέρος της απόφασης δημοσιοποίησε χθες το κολέγιο, ενώ από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας τηρεί προς το παρόν «σιγήν ιχθύος» σημειώνοντας ότι σέβεται τις αποφάσεις του δικαστηρίου, τις οποίες θα σχολιάσει όταν τις μελετήσει.

Στο δικαστήριο προσέφυγε το κολέγιο κατά του ελληνικού Δημοσίου επειδή ο ΔΟΑΤΑΠ αρνούνταν να αναγνωρίσει τα πτυχία που παρείχε το γαλλικό πανεπιστήμιο με το σύστημα της δικαιόχρησης (franchising). Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το κολέγιο, το δικαστήριο, με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες, θεωρεί ότι ο ΔΟΑΤΑΠ «έχει την αρμοδιότητα να εξετάζει αν οι πραγματοποιηθείσες σπουδές είναι ισότιμου επιπέδου με τις σπουδές που πραγματοποιούνται στα ανώτατα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, όχι όμως, περαιτέρω, αν μέρος ή το σύνολο αυτών πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, σε ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, βάσει συμφωνίας δικαιόχρησης με πανεπιστήμιο του εξωτερικού».

Ετσι, για πρώτη φορά τίθεται θέμα εξέτασης της ουσίας του ζητήματος όσον αφορά τη διαμάχη για τα κολέγια, δηλαδή του επιπέδου σπουδών και όχι του τόπου στον οποίο πραγματοποιούνται οι σπουδές.

Μάλιστα το δικαστήριο έκρινε ότι «οι μη νόμιμες πράξεις του αρμοδίου οργάνου για την αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών (ΔΟΑΤΑΠ, ΔΙΚΑΤΣΑ)» είχαν αντίκτυπο και προσέβαλαν την πίστη, το κύρος του κολεγίου, το οποίο δικαιούται να λάβει αποζημίωση από το ελληνικό κράτος.

Στελέχη του ΔΟΑΤΑΠ που ρωτήθηκαν χθες για το θέμα σημείωναν ότι «υπάρχει ο κίνδυνος να αναγκαστεί ο οργανισμός να αναγνωρίσει τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα των συγκεκριμένων πτυχίων αν τελικά η απόφαση καταστεί τελεσίδικη». Και αυτό γιατί παρ΄ όλο που χθες επισήμως το υπουργείο Παιδείας απέφευγε να λάβει θέση για το θέμα, στελέχη του τόνιζαν ότι είναι πολύ πιθανόν η απόφαση του δικαστηρίου να προσβληθεί και να ξεκινήσει ένας νέος γύρος δικαστικής διαμάχης ως την τελική απόφαση.

 

TA NEA - 21/1/2009     
 
Δικαστική αναγνώριση για πτυχία κολεγίων
Κανένα σχόλιο από τον υπουργό Παιδείας για τη νέα εξέλιξη
 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Μάστορας 
 
Ζήτημα πλήρους αναγνώρισης των πτυχίων που χορηγούν τα ξένα πανεπιστήμια μέσω των ελληνικών κολεγίων, δηλαδή όχι μόνο επαγγελματικών προσόντων αλλά και ακαδημαϊκής ισοτιμίας, έθεσε χθες για πρώτη φορά με απόφασή του πρωτοβάθμιο ελληνικό δικαστήριο!
Το Διoικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας με χθεσινή απόφασή του δικαίωσε εν μέρει το γαλλικών συμφερόντων κολέγιο ΙdΕF που το 2005 είχε προσφύγει εναντίον του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο ως γνωστόν αρνιόταν να αναγνωρίσει διά των εντεταλμένων οργάνων του τα πτυχία που χορηγούν τα ξένα ΑΕΙ μέσω κολεγίων. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η οποία πάει ένα βήμα πέρα από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που καταδίκασε πρόσφατα τη χώρα μας για το ίδιο θέμα αλλά μόνο για επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των κολεγίων, τα πτυχία αυτά πρέπει να κρίνονται από τον ΔΟΑΤΑΠ (το παλιό ΔΙΚΑΤΣΑ) και ως προς την ακαδημαϊκή τους ισοτιμία!

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και σήμερα ο ΔΟΑΤΑΠ αρνείται ακόμα και να παραλάβει προς μελέτη οποιοδήποτε αίτημα αναγνώρισης ακαδημαϊκής ισοτιμίας προέρχεται από αποφοίτους κολεγίων, με το σκεπτικό ότι οι σπουδές έγιναν στην Ελλάδα, συνεπώς δεν υφίσταται θέμα ακαδημαϊκής αναγνώρισης αλλά μόνο επαγγελματικής ισοτιμίας, για την οποία αρμόδιο είναι το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικής Ισοτιμίας Τίτλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΑΕΙΤΤΕ) και όχι ο ΔΟΑΤΑΠ.

Η κοινοτική οδηγία
Όμως στην απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου αναφέρεται ότι ναι μεν η κοινοτική οδηγία 89/48 δεν αφορά την αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών αλλά μόνον τα επαγγελματικά προσόντα, ωστόσο κατά την κρίση του δικαστηρίου «σε συνδυασμό με τα οριζόμενα στα άρθρα 48 και 49 της Συνθήκης Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων πρέπει να γίνει δεκτό ότι, και όσον αφορά την ουσιαστική αξία της εκπαίδευσης που πιστοποιείται με τα ανωτέρω διπλώματα, το όργανο αναγνώρισης ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών, νυν ΔΟΑΤΑΠ, πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ, έχει την αρμοδιότητα να εξετάζει αν οι πραγματοποιηθείσες σπουδές είναι ισότιμου επιπέδου με τις σπουδές που πραγματοποιούνται στα ανώτατα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, όχι, όμως, περαιτέρω, αν μέρος ή το σύνολο αυτών πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, σε ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, βάσει συμφωνίας δικαιόχρησης με Πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Και τούτο, διότι οι σπουδές αυτές δεν κρίνεται ότι εντάσσονται στο σύστημα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας μας, ώστε να απαιτείται η πραγματοποίησή τους σε δημόσιες ανώτατες σχολές, αλλά στο σύστημα εκπαίδευσης του κράτους μέλους που χορηγεί τα διπλώματα, κατά τρόπο όμοιο σε όλους τους σπουδαστές του, ύστερα από ομοειδείς σπουδές, ανεξαρτήτως του τόπου πραγματοποίησης αυτών».

Με απλά λόγια, σύμφωνα με το δικαστήριο ο ΔΟΑΤΑΠ οφείλει να κρίνει επί της ουσίας την ισοτιμία των πτυχίων αυτών ως προς τα αντίστοιχα ελληνικά και δεν δικαιούται να απορρίπτει τις αιτήσεις ελέγχοντας αν οι σπουδές έγιναν σε ελληνικά κολέγια!

Επιπλέον το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση 20.000 ευρώ στο κολέγιο, κρίνοντας ότι από τις παραλείψεις του αρμοδίου οργάνου υπέστη βλάβη η φήμη και το κύρος του. Ο πρόεδρος του κολεγίου κ. Εμμ. Αμαργιανάκης δήλωσε ότι «το επιμελώς διατυπωμένο σκεπτικό του δικαστηρίου προσαρμόζεται πλήρως στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωδικαστηρίου της 23ης Οκτωβρίου 2008, επηρεάζει άμεσα την εφαρμογή του νόμου περί κολεγίων του πρώην υπουργού Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδη, δίνει απάντηση στα αιτήματα της αντιπολίτευσης για άμεσο κλείσιμο των κολεγίων και καθιστά επιτακτική την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση από μηδενική βάση».

Ο νέος υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος πάντως, ερωτηθείς χθες το πρωί τι σκοπεύει να κάνει με το θέμα των κολεγίων (δηλαδή την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την αναγνώριση τους στο ελληνικό δίκαιο) που παραμένει σε εκκρεμότητα, αρνήθηκε να απαντήσει. Αργότερα, κύκλοι του υπουργείου έλεγαν ότι το υπουργείο σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις και θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση μετά τη μελέτη της απόφασης.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Εκτός από τα επαγγελματικά δικαιώματα τα πτυχία πρέπει να κρίνονται και ως προς την ακαδημαϊκή τους ισοτιμία.

 

News
Αναγνώριση πτυχίου για αποφοίτους κολεγίων - ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Περισσότερα
 
username
password
Copyright © 2008 BCA | Designed by Lighthouse Internet Media & Advertising. All rights reserved