BCA Alumni     Επικοινωνία/Γραφείο Συλλόγου   
 
 
Αρχική
BCA Alumni
Νέα
Academic Talks - Psychology Department
Σεμινάριο με θέμα: «Τουρισμός»
Αναγνώριση πτυχίου για αποφοίτους κολεγίων - ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Σεμινάρια και Ομιλίες Απριλίου 2013
Διαγωνισμός Φωτογραφίας BCA!
BCA Career Day 2013
Διαδραστικό Σεμινάριο με την Career In Progress
Κύκλος Σεμιναρίων 2013
Επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους κολεγίων
Πανεπιστημιακά (και με νόμο) τα bachelors που δίνουν τα Κολλέγια
Αναγνώριση πτυχίων κολλεγίων
Νέα δεδομένα στην αναγνώριση τίτλων σπουδών της αλλοδαπής
Παρουσίαση του Bloomberg Assessment Test στο BCA
BCA Career Day 2012
Σεμινάριο «Social Media Marketing | Η λύση στην εποχή της κρίσης»
Πιέσεις της τρόικας για τα πτυχία των κολεγίων
ΤΑ ΚΟΛΛΕΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ: 20 Ερωτήσεις – 20 Απαντήσεις
Αναγνώριση Επαγγελματικών Προσόντων από το Βρετανικό ΝΑRIC (Βρετανικό ΔΗ.ΚΑ.ΤΣΑ)
Άδεια Λειτουργίας BCA
Oμιλία του κ Michael Buzzeo , Τρίτη 22 Μαρτίου
"Η Απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου όσο αναφορά την αναγνώριση των Επαγγελματικών δικαιωμάτων."
Αναγνώριση των Ακαδημαϊκών δικαιμάτων
Σεμιναριακός Κύκλος 50 ωρών πάνω στη Γνωσιακή - Συμπεριφορική Ψυχολογία
Άδεια Ίδρυσης BCA
Ομιλία από τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Marketing
Διάλεξη με θέμα : "Word of Video, The Third Generation Word of Mouth".
O Γιώργος Κύρτσος στο BCA !
Κοπή Πίτας
Σύσταση Ομοσπονδίας των Αποφοίτων Ελληνικών Κολεγίων
Γενική Συνέλευση
BCA REUNION PARTY
Πραγματοποιήθηκε το πρώτο Reunion Party
Σεμινάριο Αναζήτησης Εργασίας σε συνεργασία με την εταιρεία CVExperts
“Αναγνώριση των Πτυχίων των Κολεγίων. Τα τελευταία νέα”
"38η ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΒCA"
Το BCA στηρίζει το πρόγραμμα συμβουλευτικής καριέρας «ΠΥΞΙΔΑ» που διοργανώνει ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Equal Society
Workshop: “Maritime management intelligent topics “
BCA Διαλέξεις
Το Shipping, Transport & Logistics Dpt διοργανώνει ομιλία του κ Μπίσσια (Ναυτικά Χρονικά), Τετάρτη 30 Μαρτίου
Ομιλίες BCA Ακαδημαϊκού Έτους 2011-2012
Ομιλία με θέμα: «Ευκαιρίες εν Μέσω Κρίσης»
Αναγνώριση των πτυχίων
Ευκαιρίες Εργασίας
Εγγραφή
Επικοινωνία/Γραφείο Συλλόγου
Book Donations
 
ΤΑ ΚΟΛΛΕΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ: 20 Ερωτήσεις – 20 Απαντήσεις

ΤΑ ΚΟΛΛΕΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ
20 Ερωτήσεις – 20 Απαντήσεις για:

•  Τον Νόμο περί Κολλεγίων και τις συνέπειές του
•  Το αναμενόμενο Π.Δ. για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα
•  Το Σχέδιο Νόμου για τα επίπεδα Επαγγελματικών Προσόντων
•  Την αναγνώριση των πτυχίων από το ΔΟΑΤΑΠ.


1. Ποιος Νόμος ισχύει τελικά για τα Κολλέγια;
Είναι προφανές ότι ισχύει ο Νόμος 3696/2008 που ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή την 01/08/08. Για να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να καταρτιστεί νέο σχέδιο νόμου και να ψηφιστεί εκ νέου από την Βουλή. Το Υπουργείο ετοιμάζει τροπολογίες του Νόμου και για να διορθώσει τα υπάρχοντα λάθη και για να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

2. Τι ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με τον Νόμο περί Κολλεγίων;
Μετά από καταγγελία ιδιοκτητών Κολλεγίων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας να αλλάξει πολλά σημεία του σχετικού Νόμου, τα οποία θεωρεί ότι αντιβαίνουν προς την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και τις Αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας η Ευρ. Επιτροπή ζήτησε να καταργηθούν οι έλεγχοι στα προγράμματα, στους καθηγητές, στους κανονισμούς λειτουργίας των Κολλεγίων που συνεργάζονται με Ευρωπαϊκά Παν/μια, γιατί όλα αυτά ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα των Πανεπιστημίων. Επίσης ζήτησε να αρθούν οι πολλοί περιορισμοί στα θέματα των τίτλων που χρησιμοποιούν τα Κολλέγια (π.χ. οι απαγορεύσεις της χρήσης των λέξεων ινστιτούτο, ακαδημία κλπ).

3. Ακούγεται ότι η Υπουργός Παιδείας προτίθεται να αλλάξει το όνομα των Κολλεγίων επειδή αυτό της ζητάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τι συμβαίνει άραγε;
Τίποτα τέτοιο δεν έχει ζητηθεί από το Υπουργείο – το αντίθετο είναι αλήθεια. Όπως αναφέρθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από το Υπουργείο μεταξύ άλλων, να άρει τους περιορισμούς ως προς την ονομασία των Κολλεγίων (που συνεργάζονται με Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια). Άλλωστε στις άλλες χώρες της Ε.Ε. δεν υπάρχει ο όρος «Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών». Στο Ηνωμένο Βασίλειο π.χ. όλοι οι ιδιωτικοί οργανισμοί που συνεργάζονται με Βρετανικά Πανεπιστήμια, ονομάζονται Κολλέγια.

4. Ισχύουν οι Άδειες Λειτουργίας που έδωσε ο προηγούμενος Υπουργός Παιδείας;
Με βάση τον Ν. 3696/2008 το Υπουργείο Παιδείας χορήγησε Άδειες Ιδρύσεως και Λειτουργίας υπό όρους σε 33 Εκπαιδευτήρια οι οποίες εξακολουθούν να ισχύουν. Τα Κολλέγια λειτουργούν με βάση αυτές τις Άδειες εφαρμόζοντας τον σχετικό Νόμο και ως προς τους σπουδαστές και ως προς τους καθηγητές τους.

5. Υπάρχει Γραφείο Κολλεγίων στο Υπουργείο Παιδείας;
Εφ’ όσον ισχύει ο νόμος 3696/2008 εξακολουθεί να λειτουργεί το Γραφείο Κολλεγίων, το οποίο είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο της λειτουργίας των Κολλεγίων και για την τήρηση του μητρώου των καθηγητών των Κολλεγίων, στο οποίο έχουν εγγραφεί μέχρι τώρα περισσότεροι από 1.000 καθηγητές. Στο ίδιο το γραφείο έχουν κατατεθεί τα ονόματα των σπουδαστών που γράφηκαν στα Κολλέγια φέτος και έτσι είναι δυνατή πλέον η έκδοση επισήμων βεβαιώσεων εγγραφής για κάθε σπουδαστή με θεώρηση του Υπουργείου Παιδείας.

6. Πότε θα κυκλοφορήσει το Προεδρικό Διάταγμα για την αναγνώριση των πτυχίων των αποφοίτων των Κολλεγίων και τι προβλέπει;
Η Υπουργός Παιδείας βεβαίωσε και στην τελευταία ανακοίνωσή της, ότι αυτό το Π.Δ. έχει υπογραφεί από τους συναρμόδιους Υπουργούς και βρίσκεται στο ΣτΕ για επεξεργασία. Επίσης βεβαίωσε, ότι θα καλύπτει τις σχετικές Ευρωπαϊκές Οδηγίες και τις Αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ώστε να αποφύγει η Ελλάδα την πληρωμή δυσβάσταχτων προστίμων. Επίσης διευκρίνισε, ότι αυτό «Αφορά κάθε είδους επαγγελματικά δικαιώματα τα οποία αποκτούνται σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από τη στιγμή που αποκτηθούν και πιστοποιηθούν σε μια χώρα τότε ισχύουν και σε όλες τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Αυτό ισχύει για όλα τα επαγγέλματα» Την 17.01.10 οι εφημερίδες δημοσίευσαν τα βασικά στοιχεία του Π.Δ., το οποίο έχουμε στα χέρια μας. Αναμένουμε ότι θα δημοσιευτεί στη εφημερίδα της κυβερνήσεως εντός του Απριλίου. Ενδιαφέροντα είναι τα σχετικά άρθρα της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» της 17.01,19.01 και 21.01.

7. Θα έχει άραγε αναδρομική εφαρμογή ή θα ισχύσει από τώρα και μετά;
Είναι προφανές ότι η αναγνώριση των πτυχίων των αποφοίτων των Κολλεγίων ισχύει από το έτος 1989 δηλαδή από την υπογραφή της πρώτης Ευρωπαϊκής Οδηγίας (48/1989). Άλλωστε όλες οι Αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αφορούν σπουδαστές οι οποίοι περάτωσαν τις σπουδές τους σε Κολλέγια πριν αρχίσει η ισχύς της νέας Ευρωπαϊκής Οδηγίας.

8. Θα μπορούν όσοι απόφοιτοι Κολλεγίων τύχουν αναγνώρισης να λάβουν μέρος στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ ως πτυχιούχοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης ακόμη και εάν έχουν σπουδάσει σε ειδικότητες που σχετίζονται με τα Οικονομικά, Λογιστικά, Διοίκηση Επιχειρήσεων και συναφείς τομείς;
Βεβαίως θα μπορούν με βάση το Π.Δ 44 του 2005 το οποίο αφορά τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ. Σύμφωνα με αυτό γίνονται δεκτοί στις εξετάσεις οι κάτοχοι πτυχίων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων εφ’ όσον έχουν τύχει αναγνώρισης από το Συμβούλιο (ΣΑΕΙΤΕ) του Υπουργείου, που είναι αρμόδιο για την εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Οδηγιών.

9. Ποια είναι η διαδικασία για να τύχει κάποιος αναγνώρισης σύμφωνα με το Π.Δ., που θα κυκλοφορήσει σύντομα;
Θα πρέπει να υποβάλει αίτηση στο ανωτέρω συμβούλιο, το οποίο για πρώτη φορά θεσπίστηκε για την εφαρμογή της πρώτης Οδηγίας (48/1989) με βάση το Π.Δ. 165 του έτους 2000. Προφανώς μαζί με την αίτησή του θα πρέπει να υποβάλλει το πτυχίο (από Πανεπιστήμιο χώρας της Ε.Ε.) και μια βεβαίωση αρμόδιου φορέα για τα επαγγελματικά δικαιώματα που έχει στην χώρα του Πανεπιστημίου. Αυτά ορίζονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 50 της τελευταίας Ευρωπαϊκής Οδηγίας ( 36/2005) και στα αντίστοιχα άρθρα του υπό έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.

10. Οι απόφοιτοι Κολεγίων, για να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα θα πρέπει να εγγραφούν προηγουμένως σε επαγγελματική ένωση;
Εφ’ όσον στην χώρα του Πανεπιστημίου υπάρχει σχετική επαγγελματική ένωση θα πρέπει να εγγραφούν σε αυτήν. Εάν δεν υπάρχει θα πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα από σχετικό Οργανισμό(όπως π.χ το εκεί ΔΟΑΤΑΠ ή ένα Υπουργείο ή ο εκεί Οργανισμός Πρόσληψης Δημοσίων Υπαλλήλων κλπ.). Σημειώνουμε ότι στο υπό έκδοση Π.Δ. γίνεται αναφορά σε αρκετούς Συλλόγους ή Επιμελητήρια που λειτουργούν στο Ηνωμένο Βασίλειο και δίδουν Επαγγελματικά Δικαιώματα στα μέλη τους.

11.Θα απαιτηθούν εξετάσεις ή πρακτική άσκηση;
Η Ευρωπαϊκή Οδηγία προβλέπει, ότι είναι δυνατή η υποχρέωση των αιτούντων να εξεταστούν σε κάποιο μάθημα ή να κάνουν κάποια πρόσθετη πρακτική άσκηση στην Ελλάδα. Οι Αποφάσεις όμως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ορίζουν πως αυτό δεν μπορεί να είναι ο κανόνας αλλά η εξαίρεση.

12. Υπάρχει, βάσει των νέων ρυθμίσεων, διαφοροποίηση μεταξύ των αποφοίτων που έχουν βγει για σπουδές στο εξωτερικό και επέστρεψαν με πτυχίο ευρωπαϊκού πανεπιστημίου και εκείνων που απέκτησαν το πτυχίο αυτό μέσω ενός συνεργαζόμενου Κολεγίου χωρίς να φύγουν εκτός ελληνικών συνόρων;
Δεν υπάρχει καμιά διαφορά μεταξύ αυτών των περιπτώσεων γιατί οι Αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ορίζουν ρητά ότι αυτά που έχουν σημασία είναι η τοποθεσία του Πανεπιστημίου (Πανεπιστήμιο χώρας της Ε.Ε.) και το Πανεπιστημιακό Πτυχίο που απονέμεται στον απόφοιτο και όχι ο τόπος σπουδών.

13. Πότε θα αρχίσει η ισχύς του νέου Νόμου για το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης και το Εθνικό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων;
Μετά από λίγες ημέρες θα αρχίσει η σχετική διαβούλευση η οποία θα καταλήξει μετά από λίγους μήνες σε ένα Σχέδιο Νόμου, το οποίο θα κατατεθεί στην Βουλή για ψήφιση. Είναι πιθανόν λοιπόν να έχουμε ένα νέο Νόμο μετά από 4-5 μήνες αλλά η ολοκλήρωση του Εθνικού Πλαισίου Επαγγελματικών προσόντων θα γίνει έως το 2012.

14. Η Υπουργός Παιδείας δήλωσε την 04.01.10 ότι θα θέσει τα Κολλέγια υπό τον έλεγχο νέου φορέα Πιστοποίησης. Συνιστά άραγε αυτό υποβάθμιση των Κολλεγίων;
Η υπαγωγή σε νέο φορέα πιστοποίησης δεν επηρεάζει σε τίποτα την λειτουργία των Κολλεγίων αφού αυτά σύμφωνα με τις Αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπάγονται εκπαιδευτικά στο Δίκαιο της χώρας, όπου εδρεύει το συνεργαζόμενο Πανεπιστήμιο.

15. Τι αλλάζει με τις προωθούμενες ρυθμίσεις για τους σπουδαστές των Κολεγίων;
Όπως ήδη αναφέραμε η εκπαιδευτική λειτουργία των Κολλεγίων δεν μεταβάλλεται αφού αυτά λειτουργούν σαν παραρτήματα των συνεργαζόμενων Πανεπιστημίων και η Ελλάδα δεν μπορεί να παρέμβει στις σχετικές εκπαιδευτικές διαδικασίες. Επομένως δεν θα υπάρξει καμιά αλλαγή για τους σπουδαστές τους.

16. Τα πτυχία των αποφοίτων αναβαθμίζονται, υποβαθμίζονται ή παραμένουν στο ίδιο επίπεδο;
Όπως έχει ήδη αναφερθεί τα πτυχία που δίδονται στους αποφοίτους των Ευρωπαϊκών Κολλεγίων απονέμονται από τα Πανεπιστήμια και δεν έχουν καμία σχέση με τις όποιες διαδικασίες πιστοποίησης των Κολλεγίων στην Ελλάδα από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας.

17. Πολλοί λένε ότι η υπαγωγή των Κολλεγίων στον ίδιο φορέα πιστοποίησης με εκείνον των ΚΕΚ και των ΙΕΚ οδηγεί σε εξομοίωσή τους με αυτά.
Αυτό δεν είναι αλήθεια και δεν έχει πει κάτι τέτοιο η Υπουργός Παιδείας. Άλλωστε  θα υπάρχουν ξεχωριστές διαδικασίες Πιστοποίησης για το κάθε είδος εκπαιδευτικού ιδρύματος.

18. Τι σημαίνουν άραγε τα 8 επίπεδα του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Επαγγελματικών Προσόντων και ποιους αφορούν;
Αυτή η κατάταξη ενδιαφέρει όλους τους Έλληνες που ασκούν οποιοδήποτε επάγγελμα μετά από οποιεσδήποτε σχετικές σπουδές. Έτσι π.χ. ο απόφοιτος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης κατατάσσεται στο επίπεδο 1 ενώ ο κάτοχος πρώτου πανεπιστημιακού πτυχίου στο 6, ο κάτοχος πρώτου μεταπτυχιακού (master) στο 7 και ο κάτοχος διδακτορικού στο επίπεδο 8. Είναι προφανές ότι οι απόφοιτοι των Κολλεγίων υπάγονται στο σύστημα κατάταξης Πανεπιστημιακών Πτυχίων του Ηνωμένου Βασιλείου. Άλλωστε ήδη λαμβάνουν μαζί με το πτυχίο τους βεβαίωση κατάταξης στα επίπεδα 6 και 7.

19. Εν τούτοις η υφυπουργός Παιδείας έκανε λόγο για κατάταξη των πτυχίων των Κολλεγίων σε χαμηλότερο επίπεδο από αυτό των πτυχίων των Ελληνικών Πανεπιστημίων (επίπεδο 6).
Επαναλαμβάνεται ότι τα Κολλέγια δεν δίνουν δικά τους πτυχία και επομένως την κατάταξή τους σε οποιοδήποτε επίπεδο δεν μπορεί να την κάνει το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας αλλά το αντίστοιχο της χώρας του Πανεπιστημίου. Είναι προφανές ότι οι απόφοιτοι των Κολλεγίων με πρώτο Πανεπιστημιακό Πτυχίο θα καταταγούν στο επίπεδο 6 και με μεταπτυχιακό στο επίπεδο 7, όπως γίνεται ήδη.

20. Μπορούν οι απόφοιτοι Κολλεγίων με Ευρωπαϊκά Πτυχία να τύχουν αναγνώρισης από το ΔΟΑΤΑΠ;
Με περσινή απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία επικυρώθηκε φέτος από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, επιβάλλεται στο ΔΟΑΤΑΠ να εξετάζει τις αιτήσεις των αποφοίτων των Κολλεγίων εφ’ όσον έχουν στα χέρια τους Ευρωπαϊκά Πανεπιστημιακά Πτυχία. Σημειώνεται, ότι οι απόφοιτοι των Κολλεγίων που είναι μέλη μας και έχουν Ευρωπαϊκά Πανεπιστημιακά πτυχία έχουν και βεβαιώσεις από το αντίστοιχο ξένο «ΔΟΑΤΑΠ» για πλήρη ακαδημαϊκή (και όχι μόνο επαγγελματική) αναγνώριση των πτυχίων τους. Αυτήν την αναγνώριση είναι υποχρεωμένο να δεχθεί και το δικό μας ΔΟΑΤΑΠ.


News
Αναγνώριση πτυχίου για αποφοίτους κολεγίων - ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Περισσότερα
 
username
password
Copyright © 2008 BCA | Designed by Lighthouse Internet Media & Advertising. All rights reserved